Bize Ulaşın MÜŞTERİ HİZMETLERİ : 0545 724 5 724
TAKİP ET : Facebook Sayfamız Twitter Sayfamız Instagram Sayfamız Youtube Sayfamız Google+ Sayfamız
Menu

Hukuk Köşesi

Sigorta Hukukuna Dair Herşey..

Eklenme Tarihi : 28.04.2024 11:24

Sigorta Tahkim Kurulu’nda süreç nasıl işliyor?

Tahkim müessesi eskiden beri Türk özel hukukunda var olan ancak uygulamada pek başvurulmayan bir yoldur. Bunun en büyük nedeni tahkim kurulunun oluşturulmasının zorluğu ve bu işlemin mahkemelerde görülecek olan davalardan daha masraflı olması. Kanun koyucu isabetli bir düzenleme olan 3 Haziran 2007 tarih 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu 30’uncu maddesi ile Sigorta ettiren veya sigortadan menfaat sağlayan ile sigorta şirketleri arasında sigorta sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü için Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği bünyesinde Sigorta Tahkim Kurulu’nu oluşturdu. Sigorta Tahkim Kurulu sadece tahkim sistemine üye olan sigorta şirketlerinin yaptığı sigorta poliçelerinden kaynaklı uyuşmazlıklara bakabilir.

Sigorta şirketleri tahkim kuruluna üye olup olmama konusunda da özgürdür. Tahkim Kurulu’nun bir uyuşmazlığı çözebilmesi için öncelikle sigorta şirketine uyuşmazlık konusu ile ilgili olarak gerekli başvurunun yapılmış olduğu ve bu başvurunun kısmen veya tamamen reddedildiği belgelenmeli. Bu ön şart tamamlandıktan sonra tahkim kuruluna müracaat edilebilir. Başvuru Tahkim kurulunca hazırlanmış bir form doldurularak ve başvuru ücreti yatırılarak yapılır. Tahkim Kurulu 15.000TL altında ki uyuşmazlıklar için tek hakemle karar verir. 15.000 TL üzerindeki uyuşmazlıklar ise 3 kişiden oluşan hakem heyeti ile karar bağlanır. Tahkim Kurulu’nun miktarı 40.000 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklar hakkında verdiği kararlar kesindir. Tahkim Kurulu’nun görevlendirdiği hakem veya hakemler kararlarını görevlendirmeden itibaren 4 ay içinde teslim etmek zorundadır. Aksi taktirdetarafların açık muvafakati olmadıkça başvuru incelenmek üzere yetkili mahkemeye sevkedilmek zorundadır. Hakem kararları Tahkim Komisyonu’na tesliminden itibaren 3 gün içinde yetkili Sulh Hukuk Mahkemesine tasdik için gönderilir. Mahkemece hakem kararı taraflara tebliğ edilir, karar temyiz edilmek isteniyorsa temyiz işlemleri hakem kararını tebliğ eden mahkeme kanalıyla yapılır. Hakem kararı temyiz edilmez ise kesinleşir ve mahkemece karar tasdik edilir. Hakem kararı hukuken sonuç doğuracak güce ancak mahkemece tasdik edilmesi ile kavuşur. Sigorta sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıkların taraflar arasında özel bir anlaşma olmasa dahi, tahkim yolunun kurumsal olarak sunulmasının hem zaman açısından hem ekonomik açıdan olumlu sonuçlar doğuracağı açıkça görülebilir.

Son bir ayrıntı daha verecek olursak Tahkim Kurulu’na müracaat edebilmek için uyuşmazlıkla ilgili olarak mahkemeye veya Tüketici hakem heyetine de müracaat edilmemiş olması zorunludur.

Bize Ulaşın Bize Ulaşın

Müşteri Hizmetlerimiz 7/24 Sizinle

yada formumuzu doldurun biz sizi arayalım

FORMU GÖNDER

FIRSATLARDAN HABERDAR OLUN

SOSYAL AĞLARIMIZ

Facebook Sayfamız Twitter Sayfamız Instagram Sayfamız Youtube Sayfamız Google+ Sayfamız
Copyright 2016 SER-AY SİGORTA ARACILIK HİZ. LTD. ŞTİ. Tüm hakları saklıdır.